Geschiedenis van Altena
Canon van Altena
0
Als onderdeel van de algemene Nederlandse Canon is vorig jaar de Canon van Altena gepresenteerd door Erfgoed Altena in samenwerking met Streekarchief Langstraat Heusden Altena.
De canon vertelt het verhaal van Altena aan de hand van verschillende bijzondere historische gebeurtenissen, ook wel vensters genoemd. De Canon van Altena telt wel 56 van dit soort vensters, van de steentijd tot nu. Als basis van deze canon zijn de verhalen van Historische Reeks Land van Heusden en Altena nummer 21 gebruikt. De 56 lokale verhalen zijn te zien op de canontijdlijn en vormen samen het verhaal van Altena. Met de Canon probeert Erfgoed Altena de geschiedenis van de streek onder de aandacht te brengen bij de scholen en bij de bewoners.
Ook de middeleeuwen heeft verschillende bijzondere canonvensters, waarvan er twee terug zullen komen tijdens de Slag om Altena. ‘Een kasteel in Almkerk’ vertelt het verhaal van de belegering van het kasteel in 1393, en ‘Jacoba en de Zoen van Woudrichem’ in 1419 vertelt het verhaal van Jacoba van Beieren. Beide worden leefbaar gemaakt tijdens het weekend van 18 en 19 Juni. Het eerste tijdens de middeleeuwse veldslag die plaats zal vinden, en het laatste door het unieke concert op de zaterdagavond.
Geinteresseerd naar de Canon van Altena en haar vensters? Klik hier >