Middeleeuwse markt

Afgelopen editie hebben alle bezoekers kunnen genieten van ons gevarieerd aanbod op de middeleeuwse markt.
Hieronder vindt u een overzicht van een deel van het aanbod wat aanwezig zal zijn op de Slag om Altena 2022.


 

 

Atelier van Dijk – Historische Schilderkunsten

Heeft u zich weleens afgevraagd hoe in de middeleeuwen de rijkelijk gedecoreerde illustraties werden geschilderd of welke materialen er 700 jaar geleden werden gebruikt? Ontdek het schilderatelier uit om en nabij 1475 waar je mee kunt kijken en meer te weten kunt komen over het schilderen van rijkelijk gedecoreerde miniaturen en fresco’s. Atelier van Dijk biedt mensen de mogelijkheid om de ambacht van het middeleeuws schilderen te ontdekken, dit doormiddel van het reproduceren van vroeg- en hoog middeleeuwse kunst waarbij authenticiteit hoog in het vaandel staat.

historischeschilderkunsten.nl

 


 

 

Brood in de Middeleeuwen

Stel je voor: het is 1475, je maag rammelt en je hebt trek in... brood! Waar koop je dat brood, of maak je het zelf? Wat kost een brood en welk soort brood past bij jouw stand? Wat stopt de bakker er allemaal in, en is die bakker wel betrouwbaar? Deze vragen en meer wilt Lofbaer Broot middels historisch onderzoek en reconstructie van de Middeleeuwse bakkerij in bedrijf, alsmede de reconstructie van de bakkersprodukten zo goed mogelijk beantwoorden en laten herbeleven.

 


 

 

Hakhoning kopen?

Een eerlijk en gezond snoepje uit de natuur: Hakhoning. Authentieke hakhoning wordt al gemaakt sinds de Middeleeuwen en is sinds kort weer bekend in Nederland. Niet alleen vanwege het gebruik bij verkoudheid, hoesten, keelpijn, keelontsteking en griepachtige klachten, maar vooral ook als lekkernij. Hakhoning als een natuurlijk snoepje voor de kinderen, voor jezelf bij een warme mok thee of als een after diner mint.

hakhoning.shop

 


 

 

Maiden Minne
Wanneer je middeleeuwse schilderijen bekijkt, valt de kleding vaak als eerste op. Maar hoe werd die gemaakt? En waar kwamen die rijkelijke stoffen vandaan? In het kraam van Maiden Minne krijg je hierop een antwoord! Kom voelen aan diverse textielgrondstoffen, ruik eens aan verse schapenwol (als je durft!) en laat je verbazen door hoeveel werk er nodig was om een kledingstuk te maken. Verder vind je hier ook tal van nieuwe stoffen, handgemaakte kostuums naar historische voorbeelden en verschillende accessoires of benodigdheden om je middeleeuwse kledij te laten schitteren.

Maidenminne.com

 

 


 

Mede , ook foutief gekend als honingwijn in de volksmond, is waarschijnlijk de oudste gebrouwen drank ter wereld.

Door een gezonde interesse in voeding en geschiedenis kwam Taranartos uit op het product Mede. Na gezocht te hebben in België vonden we weliswaar mede, maar we konden niet echt zeggen dat het ons kon verleiden. Daarom bleven we zoeken naar Mede in andere landen, tot we een producent vonden – waar we uiteindelijk ook een samenwerking mee opbouwden – wiens producten ons echt konden bekoren. Ons aanbod is enorm varierend, voor elk wat wils! Mede hoeft ook niet zoet te zijn, daarom hebben wij ook droge varianten.

taranartos.be

 


 

 

Nancy Shouw Edelsmid

Na een paar jaar fanatiek middeleeuwse feesten te hebben bezocht, kwam ik altijd thuis met een gevoel dat er iets miste. Altijd zag ik mooie sieraden, maar bijna altijd gemaakt van tin of een andere legering dan zilver en goud. Toen kwam bij mij het beroemde lampje boven mijn hoofd. Dan ga ik ze zelf maar maken, zo gedacht, zo gedaan. In 2008 ben ik een opleiding gaan volgen en in 2010 in mijn eigen atelier begonnen met het ontwerpen en maken van sieraden. Al gauw kwam ik erachter dat de middeleeuwen in de middeleeuwen moest blijven en nu creëer ik wat er in mij opkomt. De natuur is daarbij een dankbare inspiratiebron. Van de meeste sieraden wordt er maar 1 exemplaar van gemaakt. (tenzij anders vermeld). Zo is ieder sieraad uniek, net als de persoon die het sieraad gaat dragen. De sieraden zijn voorzien van mijn meesterteken en alles van ontwerp tot verkoop is in eigen handen.

nancyschouw.nl

 


 

 

The Blacksmith’s Meadery is een kleine mederij uit Deurne bij Antwerpen.

De eerste stappen in het vervaardigen van mede werden gezet uit een lichte frustratie met het bocht dat soms als “mede” verkocht werd op festivals. Soms te zoet, Soms ongebalanceerd, soms te zuur. Kwaliteit was vaak erg ver te zoeken. Dat was in 2009. Ondertussen is de markt (mede dankzij onze inspanningen, meen ik te mogen denken) in onze contreien volwassener geworden en zijn er verschillende handelaars opgestaan die geen rommel verkopen maar ook echte kwaliteitsmedes in hun gamma hebben zitten. Zoals vele andere brouwerijen zijn we vertrokken vanuit een experiment om beter te doen. Dit geëxperimenteer werd echter al snel een serieuze (en tijdrovende) hobby. Toen ook de hobby waanzinnig uit de hand begon te lopen was de logische volgende stap de opstart van een eigen bedrijfje.

blacksmithsmead.be


 

“Team-Marmelady” bestaat uit Glenn, een ware Bourgondiër en Manusje-van-alles en Inge, een gepassioneerde hobbykok die houdt van aparte smaakcombinaties.

Net zoals bij de meeste kleine bedrijfjes is “The Marmelady” ook ontstaan als een uit de hand gelopen hobby. Als koppel zijn we al jaar en dag middeleeuwse reënactors met een passie voor lekker eten. De afgelopen jaren heeft Inge zich dan ook verdiept in oude middeleeuwse recepten. Vele van deze recepten komen we vandaag de dag nog tegen (denk maar aan de vele stoofpotjes) maar een groot deel van deze smaken zijn in de loop der geschiedenis in de vergeetput beland. Toen kreeg Inge het idee om sommige van deze “vergeten smaken” te re-integreren in confituren. Deze confituurpotjes werden te pas en te onpas uitgedeeld aan vrienden en familie en deze bleken heel erg in de smaak te vallen. Al snel besloten we ons niet enkel te beperken tot confituren, maar broeide het idee om te spelen met marsepein. Amandelen waren een vaste waarde in de middeleeuwen en marsepein was toen ook al gekend. Het leek ons dan ook leuk om hier iets meer mee te doen. Glenn zag genoeg potentieel in beide ideeën om uiteindelijk ons eigen bedrijfje op te richten. En zo ontstond “The Marmelady”, mede dankzij de hulp en ondersteuning van onze goede vriend Gert van “The Blacksmiths Meadery”. Graag laten wij u kennis maken met een aantal verloren smaken, in de hoop een stukje culinaire geschiedenis terug tot leven te brengen. Verder willen we u ook verrassen met een aantal nieuwe (gewaagdere) smaakcombinaties, waarbij zowel de vruchten alsook de bloemen, noten en / of specerijen ten volle tot hun recht komen.

marmelady.be


 

Bent of kent u een standhouder die ook goed op ons festival zou passen, meld je dan aan door middel van onderstaande knop of mail naar info@heerenvanaltena.nl