Programma

Bulderende kanonnen en kletterende zwaarden, de grond nabij Almkerk kent een onstuimig verleden. Op 18 en 19 juni 2022 zal in Almkerk de Slag om Altena plaatsvinden. Op de plek waar vroeger het oude kasteel van Altena stond zal het gehele weekend een groot middeleeuws kampement te zien zijn. Waan je terug in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Bekijk hoe men leefde en hun ambachten uitoefende, loop over de markt, bezoek de verschillende paarden- en vogelshows en waag je aan één van de vele activiteiten zoals katapult- of boogschieten. Het hoogtepunt van de dag is de grote veldslag waarbij de belegering uit 1393 nagespeeld zal worden. Benieuwd of het de ridders van Altena lukt om de graaf van Holland en zijn soldaten te verslaan? Kom dan naar de Slag om Altena. Bijzonder dit jaar is het speciaal gebrouwen middeleeuwse kuytbier, gemaakt met lokale hop en zelfs water uit de Alm. Tijdens de Slag om Altena ervaar je de middeleeuwen in beeld, geluid en smaak! Laat je op zaterdagavond meenemen in het leven van Jacoba van Beieren met een concert vol middeleeuwse en klassieke muziek waarbij verschillende shows worden gegeven. Plezier voor jong en oud tijdens een weekend vol ridders en jonkvrouwen.

 

Let op!: I.v.m. verwachte de hitte is het programma aangepast. Onderstaand vind u de juiste programmering.

 

Zaterdag 18 juni

Tijd Activiteit Locatie
11.00 Opening
13.00 Roofvogelshow Roofvogel veld
14.00 Slag om Altena Slagveld
15.00 Kiddiebattle Slagveld
16.00 Roofvogelshow Roofvogel veld
17.00 Dansworkshop Slagveld
18.00 Sluiting
19.00 Exclusief openlucht concert

 

Zondag 19 juni

Tijd Activiteit Locatie
11.00 Opening
12.00 Roofvogelshow Roofvogel veld
13.00 Paardenshow Slagveld
14.00 Slag om Altena Slagveld
15.00 Kiddiebattle Slagveld
15.00 Roofvogelshow Roofvogel veld
17.00 Sluiting

 

Op zaterdagavond wordt er een speciaal Jacoba van Beieren concert gegeven.

Een muzikale vertaling van Altena Brass over het leven van Jacoba. Laat de verteller van het Magisch Verhaal je mee nemen naar de tijd van Hoekse en Kabeljauwse twisten. Door verschillende muziekstukken waan je je op het Franse hof terwijl Jacoba trouwt met de Franse prins, ervaar je haar strijd in Holland, vier je haar overwinningen en verliezen en wordt je zo meegenomen door haar hele leven. Laat je muzikaal meevoeren te midden van de middeleeuwse kampenmenten en tenten, ervaar het concert in de historische sfeer van de Slag om Altena. Dit unieke concert zal gegarandeerd zorgen voor een fantastische ervaring.

Meer informatie klik hier


 

Voorwaarts!

Het geluid van donderende paardenhoeven laat de grond trillen terwijl ridders te paard het slagveld op stormen, de cavalerie is gearriveerd! Zwaar geharnaste ridders gezeten op goed getrainde oorlogspaarden waren de schrik van elke voetsoldaat in de middeleeuwen. In strakke formaties konden deze ruiters een leger binnen enkele minuten op de vlucht laten slaan door in volle vaart op de vijand in te rijden. Het vergde veel oefening en volledige controle van het paard om goed in formatie te kunnen rijden. De vertrouwde band tussen ridder en paard was dan ook erg sterk. Tijdens de Slag om Altena zal het Friezen Carrousel Phaidra volledig in middeleeuwse stijl demonstreren hoe formatierijden met het paard er aan toe gaat. De prachtige formaties die zij zullen laten zien zijn een combinatie van rijvaardigheid en vertrouwen in paard en ruiter. De ruiters moeten volledig op elkaar afgestemd zijn en ijzersterke discipline hebben om strak in formatie te blijven. Benieuwd hoe dit er uit ziet? Bezoek op zaterdag de paardenshow van de Slag om Altena!


 

Vind jij roofvogels en uilen net zo prachtig als wij?

Roofvogels zijn bijzondere dieren. Ze kunnen een prooi al vanaf meters hoog in de lucht zien en pijlsnel aanvallen. Ook zijn ze erg intelligent en daardoor goed te trainen. Dat is het werk van de valkenier, een eeuwenoud ambacht. Wil jij onze roofvogels in actie zien? Kom naar een van onze roofvogel demonstraties op de Slag om Altena op de zaterdag of zondag!

roofvogelsenuilen.nl


 

Martinus Zotteklep

Een bijzondere verschijning. Martinus zit vol verhalen, spuwt vuur, jongleert en goochelt. Door ruimte en tijd gereisd, rechtstreeks uit vervlogen tijden: Zotteklep, de vrolijke nar met grootse lach!

magischverhaal.nl

 


 

Neem op de Slag om Altena een moment om je ogen te sluiten en laat je meevoeren naar de middeleeuwen door de muziek van onze muzikanten!

Muziek was een van de meest belangrijke vormen van vermaak tijdens de middeleeuwen. Het gehele weekend zullen de muzikanten van Ontfanck Gheselle het publiek vermaken met middeleeuwse klanken. Waan je terug in grote kastelen waar muziek de eetzalen van de heer vulde met geluid, of op dorpspleinen waar vrolijke deuntjes gespeeld worden en dorpelingen dansten. Benieuwd hoe dat deze instrumenten nou precies werken? Kom gerust een praatje maken, zij geven graag tekst en uitleg over de kunst van muziek in de middeleeuwen.


 

 

Let op! Alleen voor echte waaghalzen.

Kinderen kunnen deelnemen aan een kinderveldslag, waarin ze mogen proberen om de ridders in harnas te verslaan. Aanmelden van te voren is niet nodig.

 

 


 

Sint-Michielsgilde Dordrecht

Hoeken en Kabeljauwen slaan er weer op los! Op 18 en 19 juni vergezelt de Sint-Michielsgilde de Heren van Altena bij de Slag om Altena! Een tweedaags evenement om je mee te laten voeren naar de Middeleeuwen. Van muziek, eten en drinken, tot ridders en roofvogels. Het Gilde zal hier een toernooi organiseren en demonstraties om u zo een indruk te geven van deze krijgskunst. Wilt u meedoen? Vul dan het formulier voor deelname in! Uiteraard is er voor het publiek ook informatie beschikbaar. Spreek gerust de leden van het Gilde aan. Het Gilde hoopt u daar te treffen!

Klik hier voor het deelname formulier 


 

Zwaard & Steen

Heb jij je altijd afgevraagd hoe het is om met een zwaard te vechten? Breng dan een bezoek aan de mensen van Zwaard & Steen. Deze enthousiaste groep beoefent de sport bekend als HEMA (Historial European Martial Arts). Ze vertellen je graag over hoe het is om met middeleeuwse wapens te vechten. Enthousiast geworden? Doe dan mee met een workshop!

zwaard-steen.org